lördag, november 17, 2007

Ett lite längre inlägg

Idag har jag sovit syndigt länge, vilket i mitt fall innebär till tolv. Jag tänkte göra det här inlägget i Cleolindas stil. Prata lite om mig, prata lite om världen runt omkring. (För, quite frankly, bara mitt liv är inte så intressant.)

Stålmannen har tydligen fått ett illigimate child som är ute och snor tv-apparater. Jag paxar rätten att döpa denna superhjälte seriefigur till Gröna fingrar. Bara för att. Till och med skurkar har rätten till fåniga namn!

Okej, det kanske inte är en mänsklig rättighet. Det är ju faktiskt sådant jag sitter och försöker lära mig nu. Det går sådär. Jag har planerat än lugn och skön läskväll ikväll. Eller rättare sagt, jag har klämt in en lugn och skön läskväll där jag istället egentligen hade valet mellan Sydskånska med Dirty Frank (som är en klubb, inte en person) och korridorsfest på VGs.

Istället sitter jag här och ser slutet av High School Musical 2. Vilket lysande skådespeleri.

På tal om filmer skulle jag vilja se så är "She's the man" given. Bara som en sådan där hjärndöd chickflick man får njuta av. And speaking of hjärndöda saker och sådant som förknippas med kvinnor måste jag tipsa om "Feminism stole my virginity" av AlexSaysHello på deviantART. Här är ett litet utdrag ur texten, som är mycket tänkvärd:

"And it is these things,
the broad spectrum of what makes me a lady,

that in fact, makes me a lady:
I wont ever take no shit from them
oppressive, chauvinistic sons of bitches,
and I will also not live with
the burden of mistrust.
I will celebrate the fact that I live in a
generally gender-equal and progressive nation
by allowing myself
the risks of love.
I will get blisters from wearing high heals
but still
think they look cute enough to wear
and I will make bold statements
that reflect my beliefs,
and I will also flirt."


It just happens to be att vi i läxa hade att läsa en artikel (eller vad det nu var) som uppmanade till ett mer begränsat (eller inget?) skydd av pornografi i Tryckfrihetslagen (TF). Jag vet inte riktigt var jag står i frågan, och det är inte heller poängen jag framhålla här, utan den relativt ensidiga synen på porr som författarinnan framställde, och uppdelningen man/kvinnan, hans och hennes lag. Hans och hennes, hans och hennes, könsfördelningen som jag uppfattar det som att feminismen (jag- vägrar- raka- benen- och- min- man- måste- vara- hemma- medan- jag- gör- karriär- feminismen) förstärker snarare än motverkar. Visst, jag är den första att ropa "Män. Är. Svin!" och slå handen i bordet, men det är enbart någonting jag gör på skämt, och det vet mina killkompisar. ("Män. Är. Svin!" härstämmar från svenskalektionerna på gymnasiet, då vi upptäckte den röda tråden i våra böcker. Torvald, Albert och Henrik. Behöver jag säga mer än så?) Artikeln-eller-vad-det-nu-var cementerade kvinnan som det svaga och underdåniga könet som en reell avbild av det svenska samhället. Kvinnan, alltid underlägsen. Kvinnan, alltid utnyttjad. Kvinnan, alltid liten och försagd, ibland slagen, ibland sexobjekt, aldrig stark.

Kvinnor. Är. Inte. Våp.

Jag satt i min fåtölj på biblioteket och morrade. Det var nästan i klass med Åke Green predikan.

Fast å andra sidan kanske jag ska vara glad att jag blir engerad av mitt skolarbete. Bättre det än 800 sidor Strömberg jag inte hunnit läsa.

(Och jag har ändrat mig igen i fråga om ny frisyr. Men ge mig gärna idéer!)

Inga kommentarer: